söndag 17 april 2011

Den 15 april 2011

Hej igen eventuella läsare. Jag är nu länkad från Cancerfonden så min tanke att hjälpa andra med min "historia" har nu större möjlighet att nå ut. Samtidigt har jag nu som jag tidigare sagt använt detta som ett "gnällforum". Man kan inte alltid belasta sin omgivning med att ideligen tala om sjukdomar och man, i alla fall jag har ett behov av att få ventilera och prata av mej mina tankar och känslor. Så om jag skulle ge något råd till nya cancerpatienter är de att tala så mycket du kan om det och sedan använda dagbok eller blogg eller liknande för att lufta dig. Cancer, THE BIG C, är så värdeladdat att man baxnar tom för namnet. Cancer idag är ju ingen dödsdom men de va inte många år sedan den faktiskt var det.

För min del är det snart ett år sedan min cancer upptäcktes. Jag ve inte om jag har berättat tidigare men i mitt fall blev det på något konstigt sätt även vissa positiva hälsoeffekter. Mitt blodtryck är nu normal från att tidigare ha behandlats med 2 olika mediciner dagligen, även min diabetes2 verkar har flugit sin kos. Utan 2 tabletter metformin dagligen har jag nu fullständigt normala värden. Jag har även kunnat minska bromsmedicinen för min reumatism så min tablettdos på morgonen är nu 5 mot 13 tidigare och kvällstid 3 mot 8 tidigare. I tillägg tog jag en spruta metarexat i veckan för reumatismen. Fast trots allt skulle jag nog hellre behålla den gamla medicineringen om jag hade sluppit cancern. Det är viktminskningen på dryga 20 kg som har gjort det här.

Det har inte med cancern att göra men jag har nu fått "skov" igen och den reumatiska värken har på nytt gjort sig påmind så jag har ett läkarbesök inplanerad till nästa vecka.

Vad som mer har hänt är att vi har fått remiss, jag och min hustru, för en vistelse på Vidalhemmet. Vi behöver båda rehabiliteras efter den här dusten.

Dagsformen är annars helt ok idag som det känns nu men veckan i sin helhet har bestått av idel trötthet. Det räcker att jag spelade boule några timmar för att dagarna efter skulle tvingas betala priset. Annars har den nya medicinen för för depression och nedstämdhet börjat göra nytta. Jag känner mej friare och lättare till mods.

Till som går igenom eller ska gå igenom samma behandling vill jag ge rådet att begöra hjälp mot depression och ångest som är mer regel än undantag. Du är inte ensam oavsett hur starkt psyke du anser dig ha. Alla cancer patienter jag har träffat berättar om den lilla "djävulen" som sitter på axeln och med jämna mellanrum viskar i ditt öra: Det här kommer du inte att fixa, glöm vad läkarna säger du är rökt. Den typen av inre dialog tror jag man måste bekämpa med alla medel.

Ja idag var jag snacksalit hoppas ni eventuella läsare har orkat igenom texten.
'
Glömde förresten att jag börjar få igen luktsinnet. Jag känner lukter men ofta lukter som inte finns. Men vad tusan man kan inte begära allt i början. Smaklökarna funkar bättre och bättre och kvällssnuvan, som beror på belastade slemhinnor beroende på strålningen,börjar ge med sig och jag slipper nu nässprayen inför natten.
Dessväre är muntorrheten ständigt närvarande. Jag använder nu den vidriga sprayen som innehåller olja. Det är som att dricka matolja. Fast det hjälper ju faktiskt lite.

Tack för mej

Njut av våren